Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2016

Αλλάζουν οι άνθρωποι;


Ένα ερώτημα που πάντα με ταλαιπωρούσε, πάντα το σκεφτόμουν και πάντα ήθελα να το ανακαλύψω. Αλλάζουν οι άνθρωποι; Πραγματικά όμως και για πάντα; Κι αν αλλάζουν, το κάνουν με τη θέληση τους; Υπό πίεση; Υποκριτικά; Ή μήπως δεν αλλάζουν ποτέ κι η ουσία τους παραμένει η ίδια;
  Από τη δική μου εμπειρία , τη μικρή, καταστάλαξα πως ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων αλλάζουν. Η μοναδική κατηγορία των ανθρώπων που δεν αλλάζει, είναι αυτή που έχουν μέσα τους την κακία. Οι άλλες κατηγορίες έχουν μεγάλη πιθανότητα για αλλαγή. Πιστεύω λοιπόν πως οι άνθρωποι αλλάζουμε όταν έχουμε ένα σημαντικό κίνητρο όπως το να κρατήσουμε έναν άνθρωπο στη ζωή μας ή όταν εμείς οι ίδιοι θεωρούμε πως θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι και αναθεωρούμε και τέλος όταν δεν έχουμε άλλη επιλογή λόγων των εξωτερικών συνθηκών.
  Καθημερινά οι άνθρωποι πιέζουν τους ανθρώπους γύρω τους να αλλάξουν χωρίς να σκέφτονται αν οι ίδιοι πρώτα πρέπει να βελτιώσουν τον χαρακτήρα τους. Προσέξτε! Αλλαγή δεν σημαίνει πάντα και βελτίωση. Βρείτε ανθρώπους που θέλουν να σας βελτιώσουν κι όχι να σας αλλάξουν. Που θα σας αγαπήσουν γι'αυτό που είστε. Που θα είστε τέλειοι γι'αυτούς με τις ατέλειες σας. Κανείς δεν είναι τέλειος. Για κάποιους είστε ακριβώς όπως πρέπει, για άλλους θα έπρεπε να είχατε αλλάξει ορισμένα χαρακτηριστικά σας και για άλλους έπρεπε να είστε τελείως διαφορετικοί!
  Καθημερινά οι άνθρωποι προσαρμόζονται στις συνθήκες της ζωής. Σκεφτείτε πώς ήταν πολλοί άνθρωποι πριν την κρίση και πώς είναι τώρα! Θεωρώ πως οι άνθρωποι προσαρμοζόμαστε εύκολα σε καταστάσεις. Πως έχουμε δυνατότητα βελτίωσης και αντίθετα.
  Φοβόμουν πάντα τους ανθρώπους που ήταν διαφορετικοί από τη μία παρέα στην άλλη, τους θεωρούσα ψεύτικους. Γιατί να αλλάξεις το "εγώ" σου για τους άλλους; Ειδικά όταν αυτό δεν προσβάλλει και δεν βλάπτει κανέναν;
   Ποτέ όμως μην εμπιστευτείτε άνθρωπο που σας υποσχέθηκε πάνω από μία φορά πως θα αλλάξει ένα αντικειμενικά αρνητικό χαρακτηριστικό του και δεν το έκανε.
 Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν, άλλοι για πολύ άλλοι για λίγο άλλοι για πάντα κι άλλοι ποτέ. Αρκεί να έχουν κίνητρο. Ποτέ όμως στην αλλαγή τους δεν πρέπει να χάνουν την ουσία του εαυτού τους. Ο καθένας μας μεγάλωσε με συγκεκριμένες αρχές και πρότυπα. Χρειάζεται χρόνο και επιμονή για να αποβάλλεις τα αρνητικά σου και να γίνεις καλύτερος. Επειδή το θέλεις ΕΣΥ όχι επειδή στο επιβάλλουν οι άλλοι. Αν το κάνεις μόνο για τους άλλους, όταν αυτοί θα φύγουν από τη ζωή σου , τότε θα ξαναγίνεις ο ίδιος που ήσουν. 
  Αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε σκεφτείτε τον εαυτό σας σε ένα νησί, ναυαγοί, να τρώτε μία φορά την ημέρα, να κυνηγάτε την τροφή σας και να κοιμάστε στην παραλία ή σε μία ξύλινη σκηνή. Μέσα στο κρύο παρέα μόνο με τη φύση. Τί απ'όλα αυτά κάνετε τώρα; Πόσα απ'αυτά θα κάνατε για να επιβιώσετε;

 Βελτιωθείτε για εσάς όχι για τους άλλους. Μην ανησυχείτε. Η ζωή , σχεδόν για όλους, μας δίνει πολύ χρόνο για να βελτιωθούμε. Κολλημένα μυαλά ή διαλλακτικοί άνθρωποι; Εσείς επιλέξτε την κατηγορία που θέλετε να ανήκετε από 'δω και πέρα. 


Γράφει ο Ελευθεριάδης Πυθαγόρας Κωνσταντίνος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου